Magkeverék
2006.09.26. 14:27
A kanárit a szakirodalom a többi pintyfélével együtt a magevőkhöz sorolja.
A magkeverék olajos és lisztes magvakból áll.
Az arányokat a kiegészítők összetétele, mennyisége, a madarak
szükséglete (tollváltás, tenyészidőszak, kondíció) határozza meg.
Klasszikus kanári magkeverék:
Magvak |
Fehérje
% |
Szénhidrát
% |
Zsír
% |
Ásványi anyag
% |
Fénymag (lisztes) |
13-14 |
55 |
5 |
2 |
Nyári repce (olajos) |
18-20 |
10 |
40 |
4 |
Hántolt zab (lisztes) |
11 |
50 |
5 |
3 |
Lenmag (olajos) |
20 |
24 |
34 |
6 |
Köles (lisztes)
Sárga vagy fehér |
10-11 |
58-60 |
3-4 |
3 |
Kendermag
(olajos) |
19 |
18 |
32 |
2 |
Négermag(olajos) |
16 |
15 |
32 |
7 |
Forrás: Tóth Sándor : A
színkanári tartása és tenyésztése c. könyv
Szóba jöhet még a muhar és a
vörös köles is, de ezeket a kanári
nem szívesen eszi, akkor kap nagyobb szerepet a táplálásban, ha elhízott madarak
diétájánál alkalmazzuk.
Sovány, leromlott madaraknál adhatunk hámozott napraforgót, apróra vágott diót, mogyoró belet. Ezeket az olajos
magvakat a madarak szívesen fogyasztják, magas fehérje, zsír, D, E vitamin
tartalmuk gyorsítja a regenerálódást.
A fürtös kölest a kanári is
szereti. Félérett vagy érett fürtjeit a röpdébe, kalitkába akasztva, a madarak
jóízűen csipegetnek belőle.
Nagyon fontos, hogy a madarak előtt állandóan legyen
magkeverék!
Az
etetésre szánt magkeverék por és penészmentes, csíraképes magvakból
álljon!
|
|