Csiráztatott mag
2006.09.26. 14:47
A csírázás biokémiai folyamatában a magvak beltartalma étrendileg kedvezően alakul át.
Megnő a fehérje és vitamintartalmuk, a szövetek fellazulnak, így könnyen
emészthető, ideális eleséggé válnak.
A csíráztatott magot minden magevő szívesen fogyasztja.
Bármilyen, a kanári étrendjében szereplő magféleség csíráztatható, minden
időszakban adható.
Általában a 72 órás csíráztatást alkalmazzák: a magot 24 óráig áztatják
langyos vízben, majd alaposan átmossák. Újabb 24 órás áztatás és mosás után a
magot lecsurgatják, a láthatóan duzzadt, kipattant magot másnapreggel a
madaraknak kínálják.
Vigyázat! Az ellenőrzés nélküli művelet végterméke az
etetőben visszamaradó, szennyezett, tovább csírázó mag több kárt okozhat, mint
hasznot! A csírázást tejsavas erjedés kíséri, ami rothadásba mehet át, jó talajt
adva a mikroorganizmusok elszaporodásához is!
Csak az foglalkozzon vele, akinek az ideje megengedi. Akik kevesebb időt
tudnak szánni a madarukra, inkább etessenek friss gyümölcsöt, zöldeledelt,
lágyeledelt.
|
|