A vitaminok az emberi és állati szervezet számára nélkülözhetetlen
táplálék-kiegészítők.
Vitaminhiány tünetei:
rendezetlen, fényezetlen tollazat, az ének elmaradása, anyagcserezavarok,
terméketlen tojások, tojógörcs, életképtelen fiókák, elhagyott fészekaljak.
Helyesen összeállított étrend és
megfelelő elhelyezés (természetes fény) mellett nem indokolt a mesterséges
vitaminozás, de fokozott terhelés bekövetkezésekor (kiállítások,
helyváltoztatással járó stressz, tenyészidőszak indítás, fiókanevelés,
tollváltás, fertőzések, sérülések, téli időszak, stb) esetenként alkalmazhatunk
vitaminkúrát.
Vigyázat! A vitamin-túladagolás
veszélyes, mert a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódva a szervezetbe,
májkárosodást okozhat!
Vízben oldódó
vitaminok:
B1, B2, B6, B12, C vitaminok
A vízben oldódó vitaminok szinte
minden növényi részben, az étkezési búzacsírában, a csíráztatott magvakban
megtalálhatóak. Fontos B1 vitamin forrás a tojás sárgája. A B vitaminok
elengedhetetlenek a tenyészidőszakban, hiszen általános a kondíció-javító
hatása, gátolja a görcsös megbetegedéseket (tojógörcs), a vérszegénység
kialakulását, elősegíti a normális sejtműködést, a fiókák növekedését.
A C-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését,
teljesítőképesség csökkenését okozza. A madarak szervezete képes előállítani,
így hiánya ritkán alakul ki. Fertőzésveszély, stressz esetén, a felépülés
időszakában adjunk nagy adagban C vitamint madarainknak. A zöldfélék és a
gyümölcsök mindegyikében megtalálható, legfőbb forrása a zöld paprika.
Zsírban oldódó
vitaminok:
A, D, E, K vitaminok.
Az A vitamin felelős a bőr és a
nyálkahártyák, a csőr és a karmok állapotáért, a tollazat normális fejlődéséért. A madarak karotin
formájában jutnak hozzá, pl. sárgarépa és a piros paprika tartalmaz karotint. A
karotint enzimek alakítják át A vitaminná.
A D vitamin a bőrben napfény
határára keletkezik. Jelentősége az erős, fejlett csontozat kialakulásánál van.
Nagy mennyiségben fordul elő a kendermagban, a tojás sárgájában.
Az E vitamin segíti elő a nemi
szervek, a vázizmok és az idegrendszer zavartalan működését. A
tenyész-kondícióba hozás időszakában gondoskodjunk nagyobb mennyiségben törtnő
adagolásáról. Sok van belőle a tojás sárgájában, a kendermagban, a négermagban,
zellergumóban, salátában.
A K vitamint a bélbaktériumok
termelik, de nagy mennyiségben tartalmazzák a zöldfélék is. Szerepe a véralvadás
gyorsítása.
Figyelem! Ha elkerülhetetlen a
mesterséges vitaminpótlás, tegyük ezt a lágyeleséghez keverve. Ez a módszer
biztonságosabbá teszi az adagolást,
szemben a nedvesített magkeverékre
szórással vagy a vízben oldással. |